Peter Anthony dibebaskan esok

KOTA KINABALU: Naib presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Peter Anthony akan dibebaskan esok dari remannya berkaitan dengan siasatan rasuah.

Perkara ini telah disahkan hari ini oleh peguamnya, Martin Tommy.

Peter pada asalnya direman selama lima hari.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahannya untuk membantu penyiasatannya terhadap dakwaan penyelewengan RM1.5 bilion daripada dana pembangunan luar bandar di Sabah.

Sumber SPRM memberitahu FMT bahawa mengikut Seksyen 177 Kanun Prosedur Jenayah, perintah reman hanya boleh digunakan maksimum sebanyak dua kali.

Peter ditahan selepas hadir ke pejabat SPRM di sini Khamis lalu untuk memberikan kenyataan.

Laporan media mengatakan bahawa 350 projek di bawah kementerian luar bandar sedang diteliti oleh SPRM dalam siasatannya.

Projek-projek ini adalah yang dilaksanakan antara 2009 dan 2015 di Kota Kinabalu, Kudat, Kota Belud, Ranau, Beaufort, Keningau, Lahad Datu, Tawau dan Sandakan.

RM1.5 bilion dikatakan sebagai sebahagian daripada RM7.5 bilion yang diperuntukkan untuk projek pembangunan infrastruktur air, elektrik dan jalan raya.

Enam orang lagi masih direman berkaitan dengan kes itu: Ketua Pemuda Warisan Azis Jamman, Hamid Apdal yang merupakan ketua Warisan Presiden Shafie Apdal, ketua Pemuda Umno Tenom Jamawi Jaafar, pemimpin Pemuda Umno Tawau Ariffin Kassim, seorang ahli perniagaan tempatan dan bekas timbalan Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.

SPRM berkata ia telah mengenal pasti 32 orang yang perlu dibincangkan dalam siasatannya. – Free Malaysia Today

[insert_posts query_type=”posts” posts=”27946″ num=”1″]

Loading...
Back to top