Amarjit mulakan tugas sebagai Pengarah Jabatan Air Sabah

Amarjit-Singh-Pengarah-Jabatan-Air-Sabah.jpg

Majlis Penyerahan Tugas antara Datuk Wilis Ansoi, Mantan Pengarah Jabatan Air Sabah kepada Amarjit Singh yang berlangsung pada khamis

Kota Kinabalu: Pengarah Jabatan Air Sabah yang baru dilantik, Amarjit Singh berharap dapat memupuk budaya kerja baru untuk memastikan jabatan itu akan bekerja bukan hanya sebagai satu pasukan tetapi sebagai sebuah keluarga.

“Kami bekerja sebagai sebuah keluarga, pintu saya sentiasa terbuka, anda boleh memanggil saya bro, anda boleh memanggil saya Amar dan anda juga boleh memanggil bossku,” kata Amarjit Singh dalam pertemuan pertamanya dengan kakitangan jabatan selepas majlis penyerahan tugas oleh penyandang terdahulu, Datuk Wilis Ansoi, di sini pada khamis.

Perlantikan Amarjit akan berkuatkuasa hari ini (jumaat).

Beliau akan berusaha sebaik mungkin untuk menjalankan tugasnya dan pada masa yang sama bekerjasama dengan kakitangan jabatan untuk memastikan proses kerja yang lancar dengan keputusan terbaik.

Beliau berkata jabatan itu adalah antara yang paling menguntungkan dan menggesa kakitangannya tidak terlalu bimbang atau cemas terhadap sasaran yang perlu dicapai sebaliknya mengambilnya sebagai motivasi.

Mengenai ulasan kontroversi mengenai pelantikannya, Amarjit menggesa kakitangannya untuk mengetepikannya kerana dia lebih bijak untuk memikirkan apa yang akan datang dan bersedia untuk memastikan semua kerja dan projek di masa hadapan dapat dilaksanakan dengan jayanya.

“Abaikan apa yang telah dikatakan, saya ingin anda (kakitangan) melupakan apa yang telah berlaku. Saya tidak berminat dengan apa yang berlaku … Saya seorang yang sangat berpandangan tinggi.

“Seperti kata-kata bahasa Inggeris ‘let bygone be bygone, I do not like to cry over spilt milk’,” katanya.

“Mengucapkan kata-kata itu bukanlah tanda keangkuhan atau kemegahan tetapi motivasi kepada orang lain untuk memastikan bahawa setiap kali mereka menghadapi masalah, mereka tidak harus digantung tetapi belajar daripadanya dan maju,” tambahnya.

Beliau akan bermula di jabatan ini sebagai pembaca meter dan memahami sepenuhnya peranan, fungsi dan peraturannya.

Sementara itu Adun Kemabong Jamawi Jaafar berkata pelantikan Amarjit, seorang jurutera Sabahan, adalah sesuai kerana matlamat Kerajaan Negeri untuk memulihkan imej jabatan yang telah ditimbulkan oleh skandal rasuah yang besar pada 2016.

Beliau berkata ia adalah proses biasa untuk melantik seorang individu baru untuk membaiki imej jabatan dan meningkatkan prestasinya.

“Pelantikan ini tidak hanya berdasarkan pengalaman bekerja dalam jabatan tetapi juga berdasarkan faktor lain seperti pengalaman dalam sektor swasta.

“Pelantikan itu juga dibincangkan oleh Kabinet Negeri,” katanya, dalam satu kenyataan, Khamis.

Jamawi berkata bekalan air menjadi isu utama di kebanyakan daerah di Sabah dan rakyat menunggu hasil dan langkah-langkah proaktif yang akan diambil oleh Kerajaan baru dan supaya langkah drastik ini perlu dilakukan.

“Amarjit juga dilantik untuk memulihkan ketelusan dalam jabatan yang mengalami kerugian dan antara tugas utamanya ialah memastikan isu-isu berkaitan air di Sabah dapat ditangani secara menyeluruh.” – Harian Sabah Express

BERITA BERKAITAN :
Loading...
scroll to top