Di bawah kepimpinan Shafie, Sabah akan lebih telus dan bebas daripada rasuah

Chin-Su-Phin-LDP.jpg

Chin Su Phin

Pemangku presiden Parti Liberal Demokratik (LDP) Datuk Chin Su Phin percaya bahawa Kerajaan Negeri baru yang diketuai oleh Datuk Seri Panglima Shafie Apdal akan lebih telus dan bebas rasuah.

Dalam kenyataan yang disiarkan di The Borneo Post beliau berkata,”Di bawah kepimpinan Shafie, saya percaya Kerajaan Negeri akan lebih telus dan bebas daripada rasuah.

“Kami juga percaya bahawa pentadbiran negeri baru akan membawa kemajuan dan kemakmuran ke Sabah.”

Chin berkata beliau bersetuju dengan pengumuman Shafie baru-baru ini mengenai cadangan pengeluaran dokumen khas untuk pekerja asing haram untuk menangani kekurangan buruh di Sabah, terutamanya dalam sektor perladangan.

Beliau berkata kekurangan buruh adalah satu cabaran yang dihadapi oleh banyak sektor di negeri ini.

Dalam kenyataan lain, Chin berkata Pakatan Harapan (PH), terutama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, komited untuk memerangi dan menghapuskan rasuah.

Beliau berkata pentadbiran yang sangat telus pasti mendapat sokongan rakyat.

Beliau menambah bahawa Shafie juga menekankan mengenai membanteras rasuah di Sabah.

Di samping itu, Chin berkata beliau menyokong langkah proaktif Shafie untuk menangani pembalakan haram dan larangan eksport balak dari Sabah.

“Bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman pernah menyatakan bahawa isu pembalakan haram di bawah kawalan di negeri ini, tetapi sejumlah besar kayu haram telah ditemui dalam serbuan baru-baru ini ketika Kerajaan Negeri baru mengambil alih.

“Pentadbiran baru membina rekod prestasi yang baik dalam beberapa bulan sejak pilihan raya.

“Kami berharap kerajaan baru akan terus bekerja keras dan komited untuk berkhidmat kepada rakyat.”

Loading...
scroll to top