Isu sijil kelahiran anak ‘ditahan’ JPN, Masidi sedia bantu

Isu-sijil-kelahiran-anak-ditahan-JPN-Masidi-sedia-bantu.jpg

KOTA KINABALU:  Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Masidi Manjun sedia membantu satu keluarga Dusun asal Ranau yang tidak dapat mendaftarkan anaknya ke sekolah selepas Jabatan Pendaftaran Negara belum mengeluarkan sijil kelahiran kanak-kanak itu.

Datuk Seri Masjidi Manjun

Datuk Seri Panglima Masidi Manjun

Beliau yang juga ADUN Karanaan

“Saya telah mengarahkan pegawai-pegawai saya untuk berhubung dengan beliau dan kami akan menawarkan yang diperlukan untuk memudahkan keluarganya menyelesaikan masalah beliau.

“Saya sudah menghubungi biro Kristian dalam UMNO Ranau untuk berhubung dengan beliau untuk mendapatkan perkara yang dilakukan,” katanya.

Julitah, Dusun berasal dari Ranau, berkata, anaknya, Aryton Verlando yang dilahirkan di Hospital Likas tidak dapat didaftarkan untuk sekolah walaupun mencapai umur tujuh tahun, kerana dia tidak mempunyai sijil kelahiran.

Beliau mendakwa bahawa sijil kelahiran yang dikeluarkan kepadanya mempunyai perkataan “Islam” pada agama ruang ditanda, dan apabila Julitah meminta ia dibuang,  pegawai JPN mengarahkannya untuk merujuk kepada Jabatan Agama Islam Sabah bagi mengeluarkan perkataan tersebut dalam kad pegenalannya.

Masalah timbul kerana MyKad mempunyai perkataan “Islam” walaupun dia adalah Seorang Kristian.

Terdahulu, Pengerusi Perpaduan Anak Negeri (PAN) sebuah pertubuhan NGO, Esther Golingi mendakwa ia bukan kes terpencil kerana mendakwa ada ribuan orang terutama di kawasan pedalaman Sabah sedang menghadapi masalah dengan status agama mereka dengan JPN.

Bagaimanapun Masidi berkata beliau tiada dimaklumkan mengenai “beribu-ribu” kes itu dan menjelaskan beliau melihat isu itu secara individu dan kerana Julitah adalah dari Ranau, merupakan kawasan yang diwakilinya.

“Saya tidak tahu tentang orang lain, tetapi dia adalah dari Ranau dan rakan-rakan Ranaurians mesti membantu antara satu sama lain,” katanya.

 

Loading...
scroll to top