ISU SIJIL KELAHIRAN – JABATAN PENDIDIKAN AKUR

KOTA KINABALU: Jabatan Pendidikan Negeri Sabah akur dengan langkah kerajaan memberikan sijil lahir kepada kanak-kanak tanpa kewarganegaraan.

Pengarahnya Datuk Jame Alip berkata, pemberian sijil lahir kepada kanak-kanak berkenaan akan memudahkan mereka mengurus persekolahan.

“Pendidikan adalah untuk semua, kita tidak boleh menghalang mereka daripada menerima pendidikan sekiranya mereka berminat untuk bersekolah.

“Bagaimanapun bagi mereka yang kedua-dua ibu bapa adalah warga asing, mereka terpaksa membayar yuran iaitu RM240 setahun. Dengan syarat kedua-dua ibu bapa itu mempunyai dokumen yang sah.

“Manakala bagi mereka yang salah seorang daripada ibu atau bapa adalah warga tempatan, mereka layak mendaftar di sekolah-sekolah kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan majlis penutupan Karnival Budaya Serumpun Peringkat Antarabangsa 2014, di Sabah Trade Centre, di sini, kelmarin.

Karnival yang julung kalinya dianjurkan oleh Sekolah Kebangsaan Sri Gaya, sekolah berprestasi tinggi Kota Kinabalu itu, disertai tujuh buah sekolah termasuk Sekolah Indonesia Kota Kinabalu, SK Ulu Lubai Limbang Sarawak, SK Zainab 2, Kota Bahru Kelantan, SK Tengku Ampuan Intan Kuala Berang Terengganu, SK Minden Height Gelugor Pulau Pinang dan SK Convent Kota Taiping Perak.

Jame berkata, pihaknya sentiasa memantau sekolah-sekolah swasta di negeri ini bagi memastikan para pelajar mereka sentiasa menghormati undang-undang negara ini.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata Putrajaya bakal memberikan sijil kelahiran bagi tujuan persekolahan kepada kanak-kanak tanpa kewarganegaraan di Sabah atas dasar kemanusiaan.

Beliau dipetik sebagai berkata, JPN akan berkerjasama dengan Kementerian Pendidikan dalam menguruskan isu kanak-kanak tanpa kewarganegaraan yang ingin bersekolah.

Ahmad Zahid berkata, permasalahan mengenai status kanak-kanak tanpa warganegara dapat ditangani dalam pembentangan laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Pendatang Asing Tanpa Izin Sabah tidak lama lagi. –SABAHTIMES

Loading...
scroll to top