Pelantikan Amarjit Singh harus dibatalkan

amarjit-singh.jpg

Amarjit Singh

Ketua Jabatan Air Baru mesti membersihkan namanya terlebih dahulu

Tan Sri Joseph Kurup

Tan Sri Joseph Kurup

Kerajaan Negeri yang dipimpin oleh Warisan harus membatalkan pelantikan Amarjit Singh sebagai Pengarah baru Jabatan Air Sabah, kata Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Tan Sri Joseph Kurup.

“Ia sangat tidak teratur untuk melantik Amarjit pada kedudukan penting itu,” katanya, dalam satu kenyataannya di Harian Sabah Express.

Beliau berkata Amarjit sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dengan skandal Jabatan Air.

BACA JUGA: Seleweng RM1.5 bilion: Ahli Warisan ditahan SPRM 

“Siasatan itu perlu diteruskan dan Amarjit harus membersihkan namanya sebelum dipertimbangkan untuk jawatan itu. Ini juga harus diterapkan kepada orang lain yang sedang disiasat oleh SPRM, “kata Kurup, sambil menambah bahawa pelantikan Amarjit adalah percubaan yang jelas untuk menutup siasatan korupsi. “

Isnin lepas, yang Pemangku Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS)  Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, mengulas mengenai pelantikan Amarjit, menyeru Warisan untuk menghormati manifesto pilihan raya, khususnya mengenai Borneonisasi.

“Jangan memusnahkan perkhidmatan awam Sabah semata-mata demi kepentingan politik dan tujuan kronisme,” kata Ongkili merujuk kepada Ketua Menteri Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Pembangunan Infrastruktur Datuk Peter Anthony.

“Ia menunjukkan sejauh mana Kerajaan Negeri yang dipimpin oleh Warisan boleh melantik anggota parti dan kroni untuk memusnahkan perkhidmatan awam Sabah.

“Ini bertentangan dengan prinsip Borneonisasi yang ditegakkan dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) jaminan kepada orang asal Sabah untuk mengisi jawatan pegawai kanan dalam perkhidmatan awam.

“Adakah kita kekurangan pegawai kanan yang terlatih di Jabatan Air dan Jabatan Kerja Raya? Mengapa membawa seorang pegawai biasa dari luar perkhidmatan awam untuk menggantikan ahli kanan perkhidmatan awam teknikal? “ tanya Maximus.

Loading...
scroll to top