Shafie pertahan pelantikan Amarjit sebagai Pengarah Jabatan Air Sabah

Shafie-pertahan-pelantikan-Amarjit-sebagai-Pengarah-Jabatan-Air-Sabah.jpg

TUARAN: Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mempertahankan pelantikan Amarjit Singh sebagai Pengarah Jabatan Air Sabah yang baru, mengatakan bahawa kepakarannya diperlukan dalam jabatan itu.

Beliau berkata keputusan kerajaan negeri dalam melantik seorang pakar luar untuk jabatan itu tidak sepatutnya dipertikaikan.

Shafie berkata kerajaan mempunyai perancangan yang jelas untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh jabatan itu dan percaya bahawa Amarjit, seorang jurutera, akan dapat melaksanakan rancangan itu bagi manfaat rakyat Sabah.

“Jabatan kini sedang menghadapi masalah dan tidak boleh berfungsi dengan cekap kerana ramai pegawainya masih di bawah pengawasan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Pada masa yang sama, kita memerlukan seorang pakar menjalankan jabatan dengan betul. (Pada masa ini) Apa yang penting adalah bekalan air dan bukan siapa (orang di belakangnya), “katanya kepada pemberita selepas melancarkan sambutan Hari Orang Asli di Pekan Kiulu di sini, pada khamis.

Shafie Apdal

Pada masa yang sama, kita memerlukan pakar untuk mengetuai jabatan dengan betul. (Pada masa ini) Apa yang penting adalah bekalan air dan bukan siapa (orang di belakangnya), “katanya kepada pemberita selepas melancarkan sambutan Hari Orang Asli di Pekan Kiulu di sini, hari ini. Pic oleh STR / LANO LAN

Shafie, yang merupakan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), mengulas mengenai perselisihan pembangkang mengenai pelantikan Amarjit.

Antara mereka ialah Presiden Pemangku Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang pada Isnin menggesa Warisan untuk menghormati manifesto pilihan raya, khususnya mengenai Borneonisation.

Shafie berkata langkah itu diambil untuk memastikan perkhidmatan berterusan oleh jabatan, termasuk memenuhi tuntutan mereka yang masih menghadapi masalah bekalan air.

Jabatan Air Sabah telah menjalani siasatan SPRM sejak dua tahun lepas.

Bekas pengarah dan timbalan pengarahnya telah didakwa dengan pengubahan wang haram dan menunggu perbicaraan.

BACA JUGA: Skandal RM1.5 bilion: Shafie Apdal Direman – HMetro 

Loading...
scroll to top