Cadangan Tukar IPG Srawak ke Kolej Vokasional Adalah ‘Bodoh’ – Adenan Satem

Cadangan-Tukar-IPG-Srawak-ke-Kolej-Vokasional-Adalah-Bodoh-Adenan-Satem.jpg

Cadangan Tukar IPG Srawak ke Kolej Vokasional Adalah 'Bodoh' Adenan Satem

KUCHING: Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem membidas rancangan kerajaan persekutuan untuk menukar dua daripada Institut Sarawak Pendidikan Guru (IPG) ke kolej vokasional sebagai “bodoh”.

Walaupun mengakui kepentingan pendidikan teknikal, beliau menegaskan bilangan IPG tidak perlu dikurangkan kerana ini boleh membahayakan matlamat kerajaan daripada nisbah 90:10 untuk Sarawak dan guru-guru bukan dari Sarawak yang berkhidmat di negeri ini.

[quote bgcolor=”#eaeaea”]”Saya telah menulis surat kepada Perdana Menteri untuk memberitahunya bahawa menukar kolej latihan dua guru ke sekolah teknik adalah bodoh. Saya tahu betapa pentingnya pendidikan teknikal, tetapi ini tidak perlu dilakukan dengan mengorbankan kolej latihan dua guru, “katanya ketika merasmikan peringkat negeri Hari Wanita 2016 sambutan semalam.[/quote]

“Oleh itu, saya menggesa kerajaan (persekutuan) untuk mengubah keputusan ini.”

Dalam satu kenyataan pada 29 Okt lepas, Kementerian Pelajaran mengumumkan bahawa tidak ada IPG di negara ini akan ditutup ketika kekeliruan selepas Bajet 2017 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri pada 21 Okt lepas.

Menurut kenyataan itu, terdapat 27 kampus IPG di seluruh negara, dengan sembilan untuk ditukar menjadi kolej atau politeknik vokasional.

“Senarai IPG yang terlibat masih belum dimuktamadkan dan rundingan sedang berjalan mengikut keperluan lokasi,” kata kenyataan itu.

Sebelum menyifatkan keputusan ini, “bodoh”, Adenan sekali lagi menegaskan rasa kesalnya terhadap kerajaan persekutuan kerana telah membuat keputusan 30 tahun yang lalu untuk berhenti menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di sekolah-sekolah.

“Adalah bodoh untuk menekankan penggunaan Bahasa Malaysia dengan mengorbankan Inggeris apabila kita boleh menekankan kedua-dua bahasa pada masa yang sama,” katanya.

Beliau menyalahkan keputusan itu atas ketidakupayaan ramai anak muda Malaysia untuk bertutur dalam bahasa Inggeris yang betul, sehingga membawa kepada pengangguran.

“Inilah sebabnya mengapa saya telah mengisytiharkan secara terbuka bahawa bahasa Inggeris perlu menjadi bahasa kedua di Sarawak. Saya tidak mengambil berat tentang apa yang kerajaan persekutuan akan katakan, “katanya.

Sumber: The Borneo Post, CM: Conversion of teacher education institutes ‘stupid’ [button link=”http://www.theborneopost.com/2016/11/06/cm-conversion-of-teacher-education-institutes-stupid/”]Sumber[/button]

Loading...
scroll to top