Kenyataan Kementerian Luar Malaysia Isu Bendera Indonesia Sukan Sea ke-29

Kenyataan-Kementerian-Luar-Malaysia-Isu-Bendera-Indonesia-Sukan-Sea-ke-29.jpg

KENYATAAN MEDIA

KENYATAAN OLEH YB DATO ‘SRI ANIFAH HAJI AMAN, MENTERI LUAR NEGERI MALAYSIA TENTANG BUKU BAHASA MALAYSIA DALAM BUKU SOUVENIR RASMI SUKAN SEA 29


Bagi pihak Kerajaan Malaysia, Kementerian Luar Negeri ingin menyuarakan rasa kesal kerana kesilapan yang tidak sengaja yang dibuat oleh Jawatankuasa Penganjur Malaysia (MASOC) untuk penerbitan bendera Indonesia yang salah dalam buklet cenderahati rasmi Majlis Pembukaan Sukan Sea ke-29, yang diadakan semalam, 19 Ogos 2017.

Juga bagi pihak Kerajaan Malaysia, kami ingin memohon maaf kepada Kerajaan dan rakyat Republik Indonesia. Dalam hal ini, kami ingin memberi jaminan kepada Kerajaan Republik Indonesia bahawa semua langkah telah diambil untuk menangani keadaan malang ini.

Yang Mulia Brig Gen Khairy Jamaludddin, bagi pihak Jawatankuasa Penganjur telah bertemu dengan rakan sejawatannya, Tuan Yang Terutama Bapak Imam Nahwari, Menteri Pemuda dan Sukan Indonesia untuk menjelaskan kesilapan yang disesali dan menyampaikan permintaan maafnya bagi pihak MASOC.

Salah cetak

Malaysia memberi perhatian kepada hubungan persaudaraan yang rapat dan mendalam dengan Indonesia. Ulang Tahun ke-60 penubuhan hubungan diplomatik tahun ini adalah satu peristiwa yang kita telah melabur untuk mendedikasikan semula diri kita kepada nilai-nilai, kebudayaan dan nasib bersama kita.

Dalam semangat ini, kita berharap dan percaya bahawa kedua negara kita akan terus berinteraksi dengan rapat dan dalam melaksanakannya, menguatkan hubungan antara kita dan dalam rantau ini secara keseluruhan.

Dato ‘Sri Anifah Haji Aman
Menteri Luar Negeri
20 Ogos 2017

Loading...
scroll to top