Angkat sumpah atau Musa hilang kerusi

Musa-aman-angkat-sumpah.jpg

Musa Aman

KOTA KINABALU: Bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman perlu bersumpah sebagai ADUN Sungai Sibuga atau kehilangan kerusi tersebut, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Undang-undang dan Perlembagaan jelas, kata beliau, bahawa ADUN mesti mengangkat sumpah dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Beliau berkata Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang masih belum pulih sepenuhnya dari penyakit serius, telah kembali ke Parlimen untuk mengangkat sumpah sebagai ahli parlimen.

“Dia memberitahu saya ketika saya melawat dia bahawa dia akan kembali untuk bersumpah sebagai Anggota Parlimen. Saya memberitahunya dia perlu berehat tetapi dia memberitahu saya undang-undang mengharuskan dia untuk bersumpah. Tiada imuniti bagi sesiapa di bawah undang-undang, “kata Shafie pada akhir hari pertama persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah semalam.

Speaker Dewan Undangan Negeri Syed Abas Syed Ali, ketika ditanya, hanya akan membuat pengumuman dalam masa terdekat.

Musa, yang merupakan ketua menteri paling lama di Sabah – 15 tahun, meninggalkan Malaysia untuk England pada 17 Mei. Dia mendakwa sedang menerima rawatan dan doktor yang merawatnya  tidak membenarkan beliau membuat perjalanan panjang dari Inggeris untuk bersumpah.

Pada sesi perhimpunan ketiga hari ini selepas pilihan raya 9 Mei, Syed Abas masih belum mengumumkan mengenai permintaan Musa.

Dewan boleh mengumumkan kosongnya kerusi berdasarkan Perkara 18 (2) C perlembagaan negeri jika dia gagal muncul hari ini. Artikel itu menyatakan bahawa kekosongan boleh diisytiharkan jika seorang ADUN gagal untuk hadir ke sidang DUN tiga kali berturut-turut. Perlembagaan juga memperuntukkan kerusi ADUN boleh diisytiharkan kosong sekiranya wakil rakyat yang baru dipilih gagal bersumpah bagi  tempoh tiga bulan dari selepas Sidang DUN kali pertama diadakan di bawah Perkara 22 (2).

Sekiranya artikel ini digunapakai  Musa harus mengangkat sumpah pada 11 Sept.

Namun terdapat pertikaian bahawa pada 11 Jun merupakan sidang DUN Khas Sabah dan sesi pada 1 Julai perlu dipertimbangkan bahawa sesi pertama diterima, masa Musa akan sampai pada 1 Okt.

Sumber berkata, Speaker harus memaklumkan kepada Dewan bila tarikh Musa harus mengangkat sumpah.

Loading...
scroll to top