Maximus persoal pelantikan pengarah Jabatan Air baru

Maximus-Ongkili.jpg

Maximus Ongkili

KOTA KINABALU: Pemangku Presiden Parti Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menggesa kerajaan di bawah Parti Warisan supaya  menghormati manifesto pilihan raya mereka, khususnya mengenai Borneosasi.

“Jangan hancurkan perkhidmatan awam Sabah semata-mata untuk kepentingan kroni,” kata Maximus.

Beliau mengulas mengenai pelantikan Pengarah Jabatan Air Sabah yang baru, Amarjit Singh, yang mana ia benar-benar bertentangan. Ia menunjukkan bagaimana kerajaan negeri pimpinan Warisan boleh melantik anggota parti dan kroni untuk memusnahkan perkhidmatan awam Sabah.

“Ini bertentangan dengan agenda borneosasi dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang memberi jaminan kepada ‘orang asal Sabah’ untuk mengisi jawatan pegawai-pegawai kanan dalam perkhidmatan awam.

“Adakah kita kekurangan pegawai kanan yang terlatih di Jabatan Air dan Jabatan Kerja Raya? Mengapa membawa seorang pegawai biasa dari luar perkhidmatan awam untuk menggantikan ahli kanan perkhidmatan awam teknikal? “Maximus bertanya.

Beliau juga mempersoalkan kelayakan Amarjit, dan tertanya-tanya apakah kelebihan beliau berbanding mereka yang ada di Jabatan Air Sabah.

“Tolong hormati Borneosasi awam dan menghormati MA63.

“Perlu diingat bahawa anda masih dapat dibuktikan secara sah sebagai kerajaan yang sah, maka berhenti membuat kekacauan dan jangan buli orang asal Sabah, terutama pegawai negeri,” kata Maximus.

Loading...
scroll to top