Semua Timbalan Ketua Menteri Sabah Tersungkur

tiga-timbalan-ketua-menteri-tewas.jpg

SEMUA tiga Timbalan Ketua Menteri Sabah tewas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ditandingi mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Tan Sri Joseph Pairin Kitingan yang menjadi wakil rakyat tanpa kalah sejak tahun 1976, tewas kepada adiknya sendiri, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dalam pertandingan empat penjuru di kerusi DUN Tambunan.

Pairin tewas dengan majoriti 1,037 undi.

Turut bertanding di kerusi itu ialah Justin Alip dari Parti Warisan Sabah (WARISAN) dan Nestor Joannes dari Parti Cinta Sabah (PCS).

Seorang lagi Timbalan Ketua Menteri, Datuk Yahya Hussin yang juga Setiausaha UMNO Sabah tewas di DUN Petagas disandangnya sejak beberapa penggal lalu.

Beliau memperoleh 6,318 undi, sekali gus kalah dengan majoriti 208 undi kepada calon WARISAN, Uda Sulai yang meraih 6,526 undi, manakala Ester Otion dari Parti Harapan Rakyat Sabah (HARAPAN RAKYAT) hanya mendapat 760 undi.

Naib Presiden GERAKAN, Datuk Raymond Tan Shu Kiah pula kalah di kerusi DUN Tanjung Papat kepada calon DAP, Frankie @ Poon Ming Fung dengan majoriti 5,818 undi.

Loading...
scroll to top