Umno perlu bertanding di kerusi Mengaris

Umno-Bahagian-Kota-Marudu.jpg

UMNO bahagian Kota Marudu

Kota Kinabalu: Umno Kota Marudu berkata mereka patut diberi peluang untuk bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Mengaris baru pada pilihan raya umum akan datang.

Ketua Penerangan Umno Kota Marudu Payan Diman berkata parti itu yakin akan memenangi DUN Mengaris jika diberi peluang untuk bertanding.

“Kami boleh buktikan. Umno mempunyai sekitar 22,000 ahli di daerah Kota Marudu dan ini menunjukkan bahawa kita kukuh dan mendapat sokongan daripada rakyat walaupun UMNO Kota Marudu tiada kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen di kawasan itu.

“Walaupun Umno tidak mempunyai sebarang kerusi di Kota Marudu, UMNO terus berkhidmat kepada rakyat dan itulah sebabnya keahlian kami terus meningkat. Ini menunjukkan keyakinan rakyat Kota Marudu kepada kita,” katanya.

Pada masa ini, terdapat dua kerusi DUN dalam kawasan Parlimen Kota Marudu, iaitu Matunggong dan Tandek.

Matunggong mempunyai 20,005 pengundi berdaftar dan Tandek mempunyai 22,264 pengundi berdaftar pada pilihan raya lalu.

Payan berkata beliau yakin kepimpinan Barisan Nasional pasti akan mempertimbangkan permintaan kami untuk bertanding di kerusi baru DUN Mengaris kerana terbukti kami mempunyai lebih daripada cukup sokongan di daerah ini.

Kerusi Parlimen Kota Marudu dan DUN Tandek dipegang oleh Parti Bersatu Sabah (PBS) manakala Matunggong telah dimenangi oleh Keadilan selepas menewaskan calon PBS.

Selepas memenangi kerusi DUN Matunggong, Dato ‘Jelani Hamdan yang tidak bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR)  menjadi wakil rakyat bebas yang mesra Barisan Nasional (BN).

Loading...
scroll to top